Udgivet i Bolig & Livsstils-Univers

Hvordan vælger du den rigtige køkkenlampe? Her er 6 ting, du skal overveje

Af Grillbestik.dk

Hvis et køkken skal fungere bedst muligt, skal det ikke blot være et sted, hvor man kan lave mad. Det skal ligeledes være et sted, hvor man har lyst til at opholde sig, så man også får lyst til at lave god mad. Det er en faktor, at jo bedre man har det med at færdes i køkkenet, jo større incitament har man til at fordybe sig i god kogekunst. Det samme gælder muligvis også din madlavning, hvor det kan åbne helt nye dimensioner for dig, hvis dit køkken også bliver et godt lokale at opholde sig i.

Der er mange faktorer, som skaber en god atmosfære i et givent lokale. En god belysning er dog altid et af de mest centrale. Grundene hertil er klare: Selvom man har en smuk bordplade, flotte gardiner og gode redskaber, så vil belysningen være en faktor, som påvirker alle disse faktorer samtidig. Vi kommer her ind på en række faktorer, som du med fordel kan overveje ved køb af ny lampe.

Stil og farve

Lamper kan fås i alle farver og former, så det er en god idé at overveje selve stilen. Er retro-stilen f.eks. et udseende, der passer godt ind i dit hjem? Eller er det et mere moderne look, som vil gå godt i spænd med de møbler, du i forvejen har? Måske kan dit hjem endda rumme mere asymmetriske og sprælske former for lamper? Lampen kan give et ekstra pift til hjemmet, men den skal også gerne passe ind med, hvad der er i forvejen.

Dette gælder selvfølgelig også valg af farver. Kig her på hvilke farver dit køkken har og tænk over hvilke andre farver, der passer til det. Hvis væggen f.eks. er malet blå, vil det måske være kedeligt, hvis lampen over køkkenbordet er præcis samme farve. Her kan du vælge en anden nuance eller en helt anden farve, der passer godt ind i den palette.

Du behøver ikke at være ekspert i farveteori for at gøre dette. Vi har alle en intuitiv fornemmelse for farvernes samspil, så du kan følge din mavefornemmelse, når du sætter farver sammen. Hvis du føler dig helt uinspireret, kan du kigge på internettet for gode ideer.

Tips til den bedste belysning i køkkenet

Lyset over selve køkkenbordet må gerne have tilstrækkeligt med lys til, at du altid kan se, hvad du laver. Ellers risikerer du at skære dig i fingrene. Køkkenet er dog ikke kun et praktisk område og derfor gælder det også om at skabe en form for hyggelig belysning. Typisk ligger det ideelle i en mellemvej mellem disse to ting.

Den rigtige belysning for dig afhænger også af, hvilken type køkken du har. Hvis du har et samtalekøkken, så handler det om at lave en belysning, som kan understøtte den sociale situation, som man ønsker udfoldet i lokalet. Det er hyggeligere for dine gæster at socialisere sig, når der er mere blød belysning. Hvis du derimod har køkken og spisestue separat, er der færre sociale interaktioner, som finder sted i køkkenet.

Mange former for lamper at vælge imellem

I mange danske køkkener finder man den praktiske række af justerbare spotlamper. De er smarte, fordi det er nemt at justere lysets retning løbende. Til skiftende behov og temperamenter er dette ganske ideelt. Derfor er denne løsning praktisk, da den dækker mange typer af behov. Ligeledes tilgodeser den at behov kan ændre sig over tid, hvor man kan foretrække andre former for belysning. 

Det er en god ide at købe en lys-dæmper, da du her får endnu flere muligheder for at justere lyset løbende. På mange måder kan lyset også installeres under skabene, så de giver et mere indirekte lys. Det hjælper til, at du ikke får lyset i øjnene, mens du arbejder i køkkenet.

Tænk derfor en del på lampernes placering. Det kan være en fordel at købe en lang række mindre lamper med mere diffust lys og så installere dem på veltilrettelagte lokationer. Hver lampe i sig selv giver ikke nok lys, men i deres fælles samspil bliver lyset helt perfekt.

Varmt eller koldt lys

Når du skal vælge belysningen, skal du oftest vælge mellem koldt eller varmt lys. Hvis du skal have en hyggelig stemning i hjemmet, så vil varmt lys typisk være at foretrække. Et professionelt industrikøkken vil typisk have et koldt lys installeret for bedst muligt at kunne se, hvad man laver, samt at kunne se madretterne i et så objektivt lys som muligt. Når det gælder hjemmet, er der dog nogle andre principper. Hjemmet er et sted for hygge og ikke for professionalisme. Det er vigtigt, at dette også reflekteres og afspejles i den overordnede belysning.

Lampeskærm betyder meget

Ved valg af lampe, så har lampeskærmen også en stor betydning. Farven på indersiden af skærmen vil give et skær til lyset, som kan være ganske smukt. Selve formen på lampen har også stor indflydelse på lysets fordeling. Nogle lamper er i mange buede lag, så lyset fordeles i bløde hvælvinger langs væggen.

Andre lamper fordeler lyset mere i striber, så der dannes mønstre af lys på væggen. Andre lamper opererer mere som sfærer, der fordeler lyset jævnt og blidt langs rummet. Andre endnu er ligesom et spotlys, der lyser intenst og fokuserer på det objekt, den er rettet mod. 

Det afhænger alt sammen af smag og præference i forhold til, hvilken lampe der er bedst for dig og dine behov. Uanset hvad der er bedst for netop dit hjem, er det garanteret, at der findes en lampe som passer perfekt til netop dig. Det handler om at følge sin mavefornemmelse og forestille sig, hvordan lampen konkret vil se ud i hjemmet. Desuden skader det aldrig at prøve noget nyt. Måske det netop er den uventede type, som bliver den nye favorit.

Lamper kan imponere dine gæster 

Et af de genstande til hjemmet, der er blevet en større del af modebilledet, er lamper. Det ses blandt andet i det store fokus, som er på lamper på de sociale medier eller hos influencers. Det er heller ikke svært at forstå hvorfor, når man tænker på hvor dekorativ en genstand en lampe er.

Har du valgt en flot og moderigtig lampe til dit hjem, kan du altså imponere dine gæster betragteligt. En flot lampe vil på alle måder løfte indtrykket af dit hjem på mange måder. Det viser, at du er en person med overskud, som kan formå at gå op i detaljen. Det er netop dette overskud, som vil være imponerende for de besøgende.

Det samme vil også gælde, hvis belysningen i hjemmet er særligt god. Det viser dine gæster, at du har tænkt over tingene. At skabe en god belysning kræver nemlig en helhedsorienteret tænkning og et stort overblik. Det kræver, at man kan tænke mange elementer sammen og se for sig, hvordan lyset kan løfte det hele til et nyt niveau.

Hvis du mangler noget inspiration, kan du altid finde gode råd og tips online. Det gode ved disse kilder til inspiration er, at de oftest kommer med billeder, som visuelt underbygger den pågældende inspiration. På den måde er det langt lettere at finde den perfekte løsning med lys til køkkenet.

Find det du mangler på grillbestik.dk

Vi hjælper dig med at finde de bedste produkter til de bedste priser. Vi har samlet mere end 2.212 produkter fra mere end 126 forhandlere, så du nemt kan finde det du leder efter. Vi har også samlet mere end 4.247 priser, så du kan sammenligne priser og finde det bedste tilbud. Alle priser er senest opdateret 2024-06-16 08:41:01.

29
Produkttyper
2.212
Produkter
96
Brands
126
Forhandlere
4.247
Priser

Vi tager forbehold for fejl og mangler i priser og produktinformation. Alle priser er inkl. moms og ekskl. fragt.